Jump to content
robowarrior1000

low fps on gaming computer

Recommended Posts

Two years ago I built this computer with a Radeon HD 7950 and an AMD FX 4100. dayz was running how i expected (low ish fps) my cpu was bottlenecking my gpu. about a month ago I upgraded my cpu to the AMD FX 8350 thinking that I would get better fps in dayz. I did notice an increase but not what I was expecting, after upgrading my cpu I have been getting around 30-40 fps out in the open. in any town it is terrible, I am lucky if i get 15 fps. I am concerned about this because a cousin also built a computer at the same time with about the same performance parts, (Intel i5 3570k and GTX 660). my concern is that he gets 50-70 fps in the open and 30-50 in towns while I get only half that. thanks

Share this post


Link to post
Share on other sites

The difference is due to the fact that BI games Arma 2 and 3, DayZ SA rely much more on the cpu than the gpu. And unfortunately in choosing AMD processors, like myself, we are disadvantaged  compared to intel users. I was told that it has to do with the way the game uses the resources of the processor and that Intel architecture allows that better performance compared to AMD.

Until I can afford to swap out my cpu and motherboard, I try to adjust my video settings to optimize fps, mostly by trial and error. Essentially I don't expect to be running high graphics settings whilst still on my AMD cpu.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wow this game is dildos! Waiting for new Epoch patch I uninstalled Arma 3 and decided to install DayZ SA to look around how updates worked out.. And I was not surprised at all.. same old bugs, same all lag trying to pick up weapons or loot, new bugs of not being able to load or reload certain weapons. If they DO load, they do not shoot even if they have full mag attached.

How do people still put up with this bullshit and keep playing it and even praising? I spent tons of hours in it but at least THEN it sort of used to work, there were not so many issues as there are now. And those stupid city updates.. now in berezino on EMPTY server I get 15 FPS. No more. 15 with objects on low and everything on low. I used to PVP in Berezino, now it is not playable at all.

Zombies still act cartoonish and lag so bad that there are no words to explain. You hit them - hits register only after 2-3 seconds. By that time you already bleeding. Zombies ignore players 99 percent of the time too. It's a huge huge mess and anyone still playing this alpha is true believer. Or doesn't know any better. I didn't know either but after playing Arma 3 for a year and then getting back to DayZ just confirmed my fears that if ever this game gonna be playable, it is not gonna be until it is released. Because this alpha phase is just terrible and atrocious.

The more features they add the worse it gets. Some even said FPS increased, haha are they joking? Have such people even played in .34 or even .46 patch when it was at least possible to run across the map without getting nauseous after 5 minutes due to all texture flickering and FPS drops?

So I thought well, I knew all that, my DayZ fanboy dayZ are over, just wanted to see how all the new weapons shoot, curious about Vintorez and UMP45 etc... yet guns are plentiful - no mags in those places. Mags are everywhere - no guns in those places. Who designed such idiotic loot spawn positions? You loot a mag in South and need to travel to north to get a gun for that magazine? Really? Is this what passes as good game these days? It is either the game is dumbed down for the kids, like AC, Fallout, Witcher and all other arcades, or they are overly complicated which is indistinguishable sometimes from just accidental stupidity of those developers.

I probably won't touch this crap again all through 2016 up until maybe second or third quarter of 2017 when DayZ SA should be released.

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 06/12/2015 at 0:35 AM, robowarrior1000 said:

Two years ago I built this computer with a Radeon HD 7950 and an AMD FX 4100. dayz was running how i expected (low ish fps) my cpu was bottlenecking my gpu. about a month ago I upgraded my cpu to the AMD FX 8350 thinking that I would get better fps in dayz. I did notice an increase but not what I was expecting, after upgrading my cpu I have been getting around 30-40 fps out in the open. in any town it is terrible, I am lucky if i get 15 fps. I am concerned about this because a cousin also built a computer at the same time with about the same performance parts, (Intel i5 3570k and GTX 660). my concern is that he gets 50-70 fps in the open and 30-50 in towns while I get only half that. thanks

i got a 8350oc @4.5 and a 270x and the game runs fine on max setting with view distance on 2k. my mate only gets 5fps more then my on the same server standing in the same place facing  the same way and he's got a i7 4960k with a 970

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

  • Similar Content

    • By sjd6795
      Having issues with the epoch events, I don't seem to be getting my correct schedule timing the way I have it setup I should be getting an event spawn at 5 minutes and then another event spawn every 30, 5, and 20 minutes right?
       
      EpochEvents = [["any","any","any","any",5,"event1"],["any","any","any","any",35,"event1"],["any","any","any","any",5,"event2"],["any","any","any","any",10,"event2"],["any","any","any","any",5,"event3"],["any","any","any","any",25,"event3"]];
       
      So with event number 2 it seems to spawn the first one around 5 minutes and then the other one around 10 minutes but it doesn't continue to spawn after the first two initial ones.
       
       
    • By tyrant50187
      Im looking for the ability to add Script allowing Eyescan (retina scan) For Safe's and lockboxes, ether or, its something i havent found any script for but have found mentions and seen, any suggestions, links, or scripts are welcome, please Let me know!
    • By Kovicson
      Hey guys, I was looking through my RPT for the server and seen this
      I have no idea what it is... but infistar seems to not like it.
      Any ideas?
      Thank you
      18:39:58 "<infiSTAR.de> CONNECTLOG: CONNECT - Bob Stookee(PLAYER ID)" 18:39:58 "<infiSTAR.de> KickLog: SERVER kicked Bob Stookee(PLAYER ID) - TempBanned" 18:40:03 "INFO - Player: PID#16(Bob Stookee)(UID:PLAYER ID/CID:141) Status: LOGGING IN" 18:40:04 "INFO - Player: PID#16(Bob Stookee)(UID:PLAYER ID/CID:141) Status: LOGIN PUBLISHING, Location factory [132079]" 18:40:10 "<infiSTAR.de> BAN: Bob Stookee (PLAYER ID) | BadFile: blah.sqf - #line 1 "blah.sqf" player addWeapon "M16A2"; player addMagazine "20Rnd_556x45_Stanag"; " 18:40:10 "<infiSTAR.de> BAN: Bob Stookee (PLAYER ID) | BadFile: blah.sqf - #line 1 "blah.sqf" player addWeapon "M16A2"; player addMagazine "20Rnd_556x45_Stanag"; " 18:40:10 "<infiSTAR.de> KickLog: SERVER kicked Bob Stookee(PLAYER ID) - Bob Stookee (PLAYER ID) | BadFile: blah.sqf - #line 1 "blah.sqf" player addWeapon "M16A2"; player addMagazine "20Rnd_556x45_Stanag"; " 18:40:10 "["PVAHR_0_p8c4d7f43821237871843",["Bob Stookee","PLAYER ID","BAN",[66,97,100,70,105,108,101,58,32,98,108,97,104,46,115,113,102,32,45,32,35,108,105,110,101,32,49,32,34,98,108,97,104,46,115,113,102,34,10,112,108,97,121,101,114,32,97,100,100,87,101,97,112,111,110,32,34,77,49,54,65,50,34,59,32,10,112,108,97,121,101,114,32,97,100,100,77,97,103,97,122,105,110,101,32,34,50,48,82,110,100,95,53,53,54,120,52,53,95,83,116,97,110,97,103,34,59,32]]]" 18:40:10 "Player UID#PLAYER ID CID#141 PID#16(Bob Stookee) as Survivor2_DZ died at Wilderness [813895]" 18:40:10 "DeathMessage: Bob Stookee died from blood loss." 18:40:16 "<infiSTAR.de> KickLog: SERVER kicked Bob Stookee(PLAYER ID) - TempBanned" 18:40:20 "<infiSTAR.de> CONNECTLOG: DISCONNECT - Bob Stookee(PLAYER ID)" 18:40:20 "INFO: OnPlayerDisconnect exiting. Player is near respawn_west. This is normal after death. [PLAYER ID","Bob Stookee"]" 18:40:20 Client: Remote object 16:4 not found 18:40:21 Client: Object 6:425 (type Type_149) not found. 18:40:21 Client: Object 10:552 (type Type_149) not found. 18:40:21 Client: Object 17:11 (type Type_149) not found. 18:42:22 Server: Object 6:444 not found (message 70) 18:42:22 Server: Object 6:443 not found (message 89) 18:42:24 Server: Object 10:672 not found (message 70) 18:42:24 Server: Object 6:445 not found (message 94) 18:42:28 Server: Object 6:408 not found (message 221) 18:42:30 "<infiSTAR.de> CONNECTLOG: CONNECT - Bob Stookee(PLAYER ID)" 18:42:30 "<infiSTAR.de> KickLog: SERVER kicked Bob Stookee(PLAYER ID) - TempBanned"  
    • By JakeQue
      Usually it would state 
       
      "You cannot gut this animal without a knife"
       
      but now the scroll  action is dead and I don't get an error.
       
      Please help!
  • Advertisement
  • Supporters
  • Discord

×
×
  • Create New...